- Els castellers de Cornellà, els de Sant Adrià i els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample acompanyaran aquest dissabte la colla potablava en la seva 5ena Diada de l’Aniversari
- Els actes arrencaran amb l’aixecada de pilars reivindicatius del 28-J, jornada de l’alliberament sexual i de gènere, com a tret de sortida a la diada castellera i s’allargaran fins a la matinada amb sopar, concerts i PDs
El Prat de Llobregat celebrarà aquest dissabte els primers cinc anys de castells locals. La colla castellera de la ciutat celebrarà, a partir de les sis de la tarda a la plaça de la Vila, el seu aniversari, una de les dues grans fites de la seva temporada junt amb la Diada de Festa Major, al setembre. Els acompanyaran les colles castelleres de Cornellà (padrins dels potablava), la de Sant Adrià i els Esquerdats de l’Eixample, de recent creació. Coincidint amb les mobilitzacions arreu del país en commemoració del 28-J, l’actuació arrencarà amb l’alçament de pilars en reivindicació de l’alliberament sexual i de gènere. I, després de la diada, la celebració de l’aniversari s’allargarà fins a la matinada amb un sopar popular, concerts i Pds.
Ara fa cinc anys els i les castelleres del Prat es constituïen com a colla i escollien el seu escut, guanyant-se la seva camisa blau potablava un any més tard en les mateixes dates. Es consolidava d’aquesta manera una iniciativa nascuda a principis del 2014 amb l’objectiu de fundar una colla local en un municipi on el fet casteller està arrelat de fa temps: ja als anys quaranta del segle XX, la plaça de la Vila del Prat va ser l’escenari d’algunes de les primeres actuacions castelleres que van comptar amb la participació femenina. En concret, la d’Aurora Batet, dels desapareguts Xiquets d’Eramprunyà. Aquesta mateixa plaça, que és de 9, acull des de fa dècades la diada castellera de Festa Major a finals de setembre.
L’any passat els castellers del Prat van aprofitar la quarta edició d’aquesta Diada d’Aniversari per alçar la seva primera construcció de set: un tres de set. Després de consolidar els castells de set al llarg de la temporada passada, els potablava encaren la seva diada preparant, de nou, els castells de set, inèdits aquesta temporada.
La diada, que coincideix amb el 28-J, el Dia Internacional per l’Alliberament Sexual i de Gènere, arrencarà, per segon any consecutiu, amb l’alçat de pilars commemoratius dels 50 anys de la revolta de Stonewall Inn i en defensa de la diversitat i la igualtat també al món casteller. Abans, es llegirà un manifest en què els i les potablava reivindiquen que “la diversitat fa grans els castells” i reivindiquen el compromís de la cultura popular amb la transmissió dels valors de llibertat i igualtat.
Els actes del cinquè aniversari dels castellers del Prat continuaran després de l’actuació a la Nau, seu d’El Nus, la Federació d’Entitats de Cultura Popular del Prat de Llobregat. Allà tindran lloc un sopar a partir de les nou del vespre i l’actuació dels grups musicals La tortuga que nunca tuve i Ruc and Roll, a partir de dos quarts de deu. La festa, que comptarà amb un punt lila contra les agressions masclistes, acabarà entrada la matinada amb punxadiscs.
D’aquesta forma els i les potablava celebraran la primera gran fita d’una temporada que culminarà a l’octubre, quan el Prat aculli una nova edició de la Trobada de Colles Castelleres del Baix Llobregat, que assoleix aquest 2019 el seu primer quart de segle d’existència.
Tot seguit podeu llegir el manifest en motiu del 28-J:
Cultura popular, cultura de diversitat!
Aquests dies fa 50 anys que un grup de persones a Nova York van sembrar una espurna de revolta que encara perdura. El fets ja formen part de la història de la humanitat: el 28 de juny del 1969, les persones que freqüentaven el local d’ambient LGBTI Stonewall Inn d’aquella ciutat es van plantar davant dels abusos policials. Seguint l’estela de revoltes anteriors com la que havien protagonitzat dones trans tres anys abans a la cafeteria Compton’s de San Francisco, gent com la transsexual negra Marsha P. Johnson o la també transsexual llatina Sylvia Rivera van revoltar-se contra unes ràtzies discriminatòries. I així, van donar al món un exemple de coratge civil vigent fins a avui.
Mig segle després, seguint aquest exemple, milions de persones arreu del món es manifesten en defensa de l’alliberament sexual i de gènere celebrant tots els avenços assolits en gran part del món en les darreres dècades, però advertint que aquestes són conquestes precàries, sempre amenaçades pels discursos d’odi que posen en risc drets i llibertats. Milions de persones reivindiquem plegades que la millor forma de lluitar contra aquest odi és treballar amb més determinació encara per eradicar la LGBTI-fòbia, assolir la igualtat i avançar cap a l’emancipació sexual i de gènere.
Els i les castelleres, compromesos com estem amb el nostre entorn, tampoc podem ser aliens a aquesta lluita que té lloc arreu del món avui, el mateix dia que al Prat celebrem el cinquè aniversari de la nostra Colla.
En primer lloc, perquè els castells SOM diversitat.
No és casualitat que la segona època daurada del fet casteller, que va arrencar a finals del segle XX i dura fins a avui en dia, hagi evolucionat de forma paral·lela a l’assoliment de majors quotes de llibertat i igualtat. Si avui en dia comptem amb unes colles potents, amb un fort arrelament social capaces d’assolir fites tècniques cada cop més admirables, és perquè en les darreres dècades han sabut obrir-se a aquesta nova realitat. Començant per la incorporació de la dona a partir dels anys setanta i vuitanta i seguint per la inclusió, des de la normalitat, de persones ben diverses pel que fa al seu origen, la seva raça, i també les seves orientacions sexuals i identitats de gènere. Com afirmàvem en el nostre manifest de l’any passat, la diversitat ha fet i fa grans els castells. I per això ens sentim, també, deutores dels homes i les dones que van iniciar la revolta LGBTI a Nova York ara fa 50 anys.
I en segon lloc, perquè els castells fem diversitat.
Si el fet casteller és cultura, cultura popular, és perquè compleix una de les funcions clau de la cultura: la creació i transmissió d’uns valors. Per això reivindiquem que la cultura popular és cultura de diversitat. Un valor que cal construir dia a dia, també des de les places on llueix la cultura popular. A les aules i als patis de les escoles, als centres de treball, i també als locals socials i d’assajos de les colles. I per això, ens sentim en deute amb l’exemple de dones com Martha P. Johnson o Sylvia Rivera i ens comprometem a transmetre els valors de l’estima per la diversitat, la llibertat i la igualtat.
Perquè som una colla compromesa amb la llibertat i la igualtat dels nostres membres i de la societat en la que actuem i volem enriquir, avui els i les castelleres del Prat expressem el nostre compromís amb l’alliberament sexual i de gènere. I ho fem alçant pilars amb banderes com les de l’arc de Sant Martí i la del col·lectiu trans. I convidant les colles que ens acompanyen en aquesta diada a unir-se a aquesta reivindicació.
Ni transfòbia ni homofòbia, llibertat sexual! Dret al propi cos.
Alcem castells de drets i llibertats!